Foto: SVT

Här öppnas Gustav Vasas krypta – för första gången på 75 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1945 öppnades under onsdagen Gustav Vasas krypta under golvet i Uppsala domkyrka. Locket till gravplatsen har suttit löst en tid och ska nu restaureras.

– Han ligger i en enorm kopparkista, lite dammig, en och annan vilsen spindel kan man också se där nere, säger Sigfrid Leijonhufvud, ättling till en av Gustav Vasas fruar och en av de särskilt inbjudna när Svenska kyrkan öppnade gravkammaren.

Det är 460 år sedan Gustav Vasa fördes till domkyrkan, som han själv hade valt som gravplats.

I samband med att gravkammaren öppnades hölls en ceremoni för att hedra dem som ligger där. Bland andra deltog ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är speciellt naturligtvis, den svenska historien är viktig, säger hon.

Ska undersökas

Locket till gravkammaren har lossnat och behöver få en ny fog, ett arbete som väntas ta ungefär två veckor.

Kryptan ska samtidigt gås igenom av konservatorer för att undersöka skicket på textilier, metaller och sten. Kistorna kommer däremot inte att öppnas.

Se mer om hur gravöppningen gick till i klippet ovan.

Dessa finns i gravkammaren

  • Förutom Gustav Vasa ligger hans två första fruar i samma kista, Katarina av Sachsen-Lauenburg (död 1535) och Margareta Leijonhufvud (död 1551). I en kista intill ligger Vasas sista fru, Katarina Gustavsdotter Stenbock. Hon dog långt senare, år 1621.
  • I kryptans förmak ligger Gustav Vasas son, Johan III, som var kung i Sverige år 1568–1592, och hans ena hustru Gunilla Johansdotter Bielke, död 1597.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.