Professor Cecilia Persson vid Uppsala universitet visar upp en benreplika av magnesium som har 3D-printats i en laserskrivare. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Nya kroppsdelar ska printas med 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad

På Ångströmlaboratoriet i Uppsala håller en grupp forskare på att ta fram ett sätt att printa reservdelar till kroppen med hjälp av 3D-skrivare.

– Det speciella med att kunna 3D-printa är att man kan anpassa formen på implantatet till patienten, säger Cecilia Persson som är professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet.

Om sådär en fem, tio år hoppas forskare vid Uppsala universitet att man ska kunna använda implantat gjorda av magnesium i människokroppen.

– Vi vill använda magnesium för att det är reaktivt och bryts ner i kroppen, säger professor Cecilia Persson som leder ett kompetenscentrum inom 3D-printning för medicinskt bruk.

Varför just magnesium?

– Magnesium har visat sig vara en av de snällare metallerna mot kroppen av de som är nedbrytbara i kroppen.

En fördel med ett ämne som bryts ner, menar Cecilia Persson, är att man minskar risken för infektioner som kan bildas vid exempelvis ett titanimplantat.

Hennes grupp har kommit på ett sätt att kunna printa objekt gjorda av magnesium med hjälp av 3D-skrivare.

I videon ovan hör du Cecilia Persson berätta mer om hur 3D-skrivaren fungerar och vilka fördelar tekniken innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.