Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när dagens matkassar packas på Matcentralen Foto: Elsa Sandin/SVT

Här packas 300 matkassar till Uppsalabor i veckan: ”Vi ser en ökning”

Publicerad

Stadsmissionens Matcentralen packar mellan 30 och 50 matkassar varje dag till nästan 300 hushåll i Uppsala. En siffra som under det senaste året ökat.

– I ett idealiskt samhälle skulle vi inte behövas, säger föreståndaren Helene Chandler Rosencrantz.

Förra året omhändertog Stadsmissionens Matcentralen 156 ton mat och andra varor som blöjor och tvättmedel. Dessa varor går sedan till i snitt 280 hushåll i Uppsala – en ökning med ungefär 100 kassar sedan förra året.

Färre flyktingar – fler pensionärer

Helene Chandler Rosencrantz, föreståndare för Matcentralen, upplever att antalet flyktingar, som för ungefär ett år sedan kom från Ukraina, har minskat. Däremot har antalet svenska pensionärer, som inte får pengarna att räcka till, ökat.

– Vi har fortfarande en del ukrainska flyktingar som kommer till oss, men de tillhör nu våra vanliga prenumeranter. Det jag tycker är oroväckande är våra svenska pensionärer som inte har råd med mat, säger föreståndaren.

Matcentralens matkasse kostar 250 kronor per halvår, och hämtas en gång i veckan av prenumeranterna. För att få en matkasse behöver ens inkomst understiga drygt 12 000 kronor per månad efter skatt.

Olika förutsättningar beroende på organisation

En annan organisation som erbjuder bland annat matvaror är Refugee Support Uppsala. Till skillnad från Matcentralen som upplever att de kan ta in fler prenumeranter på grund av att de har tillräckligt med mat, upplever Refugee Support motsatsen.

– Vi har drygt 2 000 unika besökare varje månad, ofta familjer. Vi går runt på civilsamhällets donationer och pengar från våra egna fickor. Inte sällan kan matvarorna ta slut, säger Maria Fredlund, ordförande för Refugee Support Uppsala.

Maria Fredlund säger att de under september månad hade 1 026 besökande familjer, en ökning med tio familjer från augusti.

– Främst handlar det om att ordet sprider sig att vi finns, men också att kriget fortsätter eskalera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.