I mjölkköket på Akademiska pågår en ständig jakt på nya bröstmjölksdonatorer, berättar Erik Normann i klippet. Foto: SVT

Här pågår en ständig jakt på bröstmjölk

Publicerad

Akademiska sjukhusets mjölkkök söker ständigt nya mammor som vill donera sin bröstmjölk.

– Vi behöver mellan 30 och 40 mammor per år. När vi inte har mjölk får vi försöka låna från andra sjukhus, säger Erik Normann, chef på neonatalavdelningen.

Bröstmjölken doneras under barnets första tre månader – då håller den bäst kvalitet och passar för de minsta barnen.

Det är sjuka och/eller för tidigt födda barn som får den donerade mjölken. men också barn vars mammor är sjuka, eller tar sådana mediciner att bröstmjölken blir olämplig för bebisen.

– Vi är tacksamma för all mjölk vi får, bröstmjölken går inte att jämföra med några som helst substitut – de små barnen är så pass känsliga. naturen är den bästa fabriken, säger Erik Normann.

Går åt olika mycket

I mjölkköket inne på sjukhuset är förmiddagarna som mest hektiska. Då ska ny mjölk tas om hand, pastöriseras och portioneras ut.

– Hur mycket som går åt per dygn är väldigt olika, de minsta barnen matas med en milliliter varannan timme, men det finns barn som behöver 50-100 milliliter många gånger varje dygn, säger Erik Normann.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.