Foto: SVT

Hundratals barn samlades för att klä ”påskbjörken”

Uppdaterad
Publicerad

Ägg, hönor, tuppar och blommor i regnbågens alla färger pryder nu påskbjörken på Vaksala torg. Pysslet har skapats av barn från förskolor runt om i Uppsala.

– Det är roligt att det har blivit en tradition, och det är härligt att se alla barn så glada. Det smittar av sig, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala city, som arrangerar evenemanget varje år.

Hundratals barn befann sig på torget på tisdagen för att tillsammans klä björken. På Gudruns förskola har barnen pysslat ihop ett stort pynt som de har hängt i mitten av björken och kallar för ”påsktuppen”.

– Vi har haft jättekul när barnen har skapat den och haft ett hållbart tänk. Näbben är gjort av en återvunnen mjölkförpackning, säger Jennie Wickholm, förskollärare på Gudruns förskola.

Påskharen var populär

På torget bjöds det på saft och bullar som uppladdning inför att Påskbjörken skulle hissas upp. Även påskharen var på besök.

– Det är jättekul att träffa alla glad barn som kommer fram och vill kramas, säger påskharen, innan hon måste skynda vidare.

Billie Landmark, 5 år, besökte torget med sina föräldrar Niki och Fredrik Landmark, samt lillasyster Cleo, 8 månader.

– Jag har pysslat ihop tuppen med min kompisar på förskolan och idag är jag här med min familj för att titta på när den hänger i påskriset, säger Billie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.