En bubbelbarriär ska hindra skräp från att flyta ut i Ekoln. Foto: Magnus Hellström / SVT

Här samlar luftbubblor in skräpet i Fyrisån

Publicerad

Nu ska Fyrisån renas och det med hjälp av luftbubblor. Uppsala kommun ska starta en skräpfälla som bygger på tryckluft. Målet är att få en renare Fyriså och ett renare hav.

Det kan beskrivas som en bubblande vägg. En barriär av luftbubblor som gör att skräp och partiklar inte kan komma förbi. Skräpet flyter istället in till en fålla vid kajkanten där det sedan kan bärgas.  Tanken är att den ska hindra partiklar och skräp att föras vidare ut i Mälaren.

– Det skräp som hamnar i Fyrisåns vattnen hamnar i slutändan i havet, säger David Berg, projektledare på Uppsala kommun.

Slang på botten

Kommunen har placerat en perforerad slang på botten av Fyrisån invid Hamnspången. Tryckluften drivs av en kompressor på kajen.

– Det kan vara fimpar, snus och PET-flaskor men även små partiklar på ett par millimeters storlek som kan vi samla in, säger David berg.

Premiären är tänkt att ske i samband med att Allt ljus på Uppsala drar igång 4 november och då ska bubblorna belysas på kvällen.

Varsamt

Tekniken är sedan tidigare prövad i Holland och ska inte utgöra något hinder för båtar och fiskar, lovar David Berg.

– Är det något problem så är den lätt att stänga av.

Se slang och bubblor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.