Från problem till stolthet – så halverade hemtjänsten sjuktalen

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har Svartbäckens hemvård gått från en problemarbetsplats till ett jobb där så gott som alla i personalen trivs.

– Det är en kursändring på 180 grader, som natt och dag, säger undersköterskan Fatemeh Henninger.

På Svartbäckens hemvård drog man för cirka ett år sedan igång ett stort värdegrundsarbete. Personalen fick ställa sig frågorna varför den jobbar inom hemtjänsten, vad som som bygger en bra arbetsplats och hur de vill ha det på jobbet.

Ur det här jobbet växte ett arbetssätt som de flesta trivs med i dag. Delaktighet är viktigt, men också att personalen känner att det satsas på dem. Bättre mobiltelefoner, arbetskläder, ett kök som renoveras och ett trivsamt samlingsrum underlättar jobbet.

Känner en  yrkesstolthet

Under arbetets gång har yrkesstoltheten vuxit. Personalen känner att det jobb som utförs räknas och är viktigt, enligt verksamhetschefen Elin Sandberg. Och hon får medhåll om att saker har förändrats:

– När jag började här 2016 var det inte en så här bra atmosfär. Det var mycket konflikter och allmänt otrevligt, säger Fatemeh Henninger.

Ett kvitto på trivseln i dag är sjunkande sjuktal. 2020 låg sjukfrånvaron på 7,75 procent, förra året landade den på 3,84 procent – långt under snittet för hemvården i Uppsala.

Mer om Svartbäcken hemvårds framgångsrecept i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.