Man som siktar mot en fågel på Plantagens tak. Foto: Privat

Här skjuter en butiksanställd mot fåglar

Publicerad

Kunder utanför Plantagens butik i Uppsala möttes av en obehaglig syn på tisdagsmorgonen: En anställd sköt med luftgevär mot några fåglar på taket.

– Jag blev förbannad, dels för att det skedde inför en massa folk och dels för att fåglarna såg ut att lida, säger Nicklas, som blev vittne till händelsen och filmade den.

Han satt i sin bil när han såg en man komma ut med ett gevär och börja skjuta. Efter en stund gick Nicklas fram till mannen och frågade vad han höll på med.

– Han svarade något om att kunderna klagat på fåglarna och att han hade fått lov av sin chef att skjuta.

Händelsen är polisanmäld.

– När jag ringde fick jag veta att det kunde handla om jaktbrott och djurplågeri, fåglarna blev skjutna i vingarna, säger Nicklas.

Kan bli en polisutredning

Polisens presstalesperson Lisa Sannervik bekräftar att det upprättats en anmälan. Hon säger att det förvisso inte är förbjudet att skjuta med luftgevär.

– Men då ska man ha kontroll på mål och sikte, skjuter man rakt ut så kan det bli fråga om brottet framkallande av fara för annan.

Vad kommer att hända med den här polisanmälan nu?

– Det beror lite på. Om det går att hitta den här filmen och vi vet att vi har något att jobba vidare med så kan det bli en förundersökning, säger Lisa Sannervik.

Inte enligt rutin

Plantagen ser allvarligt på händelsen och betonar att skjutningen mot fåglarna inte är i linje med företagets rutiner och värderingar. Ledningen har varit i kontakt med butiken och händelsen utreds.

– Uppsalabutiken har haft problem med fåglar som attackerat personal och kunder en längre tid, men det rättfärdigar inte det här. Vi brukar ta hjälp av skadedjursbekämpare, det här var en enskild medarbetares initiativ, säger Karolina Åhs Karlsson, marknadsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.