Under natten till torsdagen har flertal personer vittnat om raketskjutningar i Uppsala – se mer i klippet ovan. Foto: Privat

Här skjuts fyrverkerier – mitt i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Flera samtal om olagliga raketskjutningar larmades till polisen under natten till torsdagen. Raketskjutningarna ska ha skett på flera platser i centrala Uppsala.

– Folk blir störda och uppretade. Det säljs ju fyrverkerier långt innan jul och även fast man inte ska skjuta dem utan tillstånd så gör folk det ändå, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Under natten till torsdagen har ett flertal personer vittnat om raketskjutningar i Uppsala. Det har hörts smällare och skjutits raketer i bostadsområden trots att det krävs tillstånd hos polisen för att få använda fyrverkerier.

– Folk har ringt om fyrverkerier varje dag. Vi har haft patruller ute hela natten och under gårdagskvällen men ingen ska ha blivit skadad eller gripen i samband med fyrverkerierna, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Flera boende oroliga

I ett filmklipp som cirkulerade i sociala medier under natten till torsdagen syns hur raketer skjuts i ett bostadsområde i Sävja. Flera i området hörde smällarna och larmade polisen.

– Det är oroande att det skjuts fyrverkerier nära hus på grund av skade- och brandrisk. När folk säger ifrån blir de hotade och kallade en massa otrevliga saker, säger Anna-Maria som bor i Sävja.

Enligt Anna-Maria hördes även smällar i närheten av vårdboenden.

– Jag är själv inte rädd för smällarna eller ljuden. Barnen frågar vad det är och tycker det är obehagligt. Där det smällde låg ett par vårdboenden. Avståndet mellan äldreboenden och fyrverkerier respekteras inte helller, säger Anna-Maria.

I klippet ovan syns hur nära bostäderna raketerna skjuts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.