Foto: SVT

Här skräms försökspersoner med elchocker

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal försökspersoner skräms just nu med hjälp av elchocker i Uppsala. Det handlar om ett forskarlag som vill veta mer om hur dopamin agerar i hjärnan vid rädslor. Målet är sedan att studien ska kunna ligga till grund för framtida behandlingar mot bland annat ångest.

Genom att injicera patienter med ett radioaktivt spårämne mäter just nu ett forskarlag från Stockholm och Uppsala hur dopamin fungerar i inlärning av rädslor. Spårämnet mäter hur dopaminet agerar när försökspersoner utsätts för korta elstötar samtidigt som de tittar på neutrala bilder.

Försökspersonerna får själva välja styrka på elstötarna, med uppmaning om att de bör vara ”obehagliga” men ”uthärdliga.”

– Vi vet att dopamin är inblandat i inlärning. Och vi vet vilka delar av hjärnan, amygdalan, som används vid rädslor. Men vi vet inte om dopamin är inblandat i inlärning av rädslor. Det är det vi vill ta reda på, säger Andreas Frick, forskare och docent i psykologi.

Finns i djurvärlden

I djurvärlden fungerar det så. Studier har visat att dopaminer är involverade i inlärning av rädslor och hypotesen är att det fungerar så även hos oss människor.

– Om det stämmer skulle den här studien kunna ligga till grund för framtida behandlingar inom psykologin. Om vi kan lära oss att vara rädda för något kan vi med största sannolikhet också lära oss att något inte är farligt, säger Andreas Frick.

I klippet ovan får du följa med in i studien och träffa forskare och försökspersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.