Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här spränger de ihjäl fisk – för att rädda den Foto: Pontus Stark/SVT

Här spränger de ihjäl fisk – för att rädda den

Publicerad

Den senaste tiden har fiskbestånden längs olika delar av Upplandskusten undersökts med hjälp av sprängmedel. Syftet är att undersöka fiskbestånden och sätta in åtgärder där det behövs.

Sedan i augusti har Länsstyrelsen i Uppsala län i samarbete med Upplandsstiftelsen genomfört sprängningar på olika platser i länet. Det krävs särskilt tillstånd – och utbildning – för att få sprängfiska.

I drygt en månad har Johan Persson och kollegan Gustav Johansson varit ute. Gäddor, aborre och mörtfiskar är av särskilt intresse.

– Det viktiga är att vi får en bild av hur fiskbestånden ser ut, säger Johan Persson under en tur vid Ledskär – några kilometer sydost om Karlholm.

Syftet: Förbättra marinmiljön

Fisken man får upp undersöks grundligt. Detsamma gäller vegetationen på botten. På så sätt får man en bild av läget längs Upplandskusten och kan sätta in åtgärder där det behövs.

– Vi behöver veta mer om vissa känsliga och grunda områden för att kunna förvalta dem på rätt sätt, säger Ingrid Wänstrand, naturvårdshandläggare och marinekolog på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Är metoden verkligen bra för fiskarna och ekosystemet?

– Metoden är väl beprövad och anpassad för att inte skada bestånden på något betydande sätt. Det är en bråkdel som tar stryk av det här, säger Ingrid Wänstrand.

Häng med på en sprängfisketur i klippet ovan och se hur det exploderar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer