Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur järven springer runt mitt i Uppsala.

Här springer järven runt mitt i Uppsala: ”Aldrig varit med om förr”

Uppdaterad
Publicerad

När en järv dök upp i östra Fyrislund i Uppsala under fredagsmorgonen trodde först inte vilthandläggarna på länsstyrelsen att det kunde stämma. Men händelsen blev bevisad när en Uppsalabo lyckades fånga djuret på film, vilket går att se klippet ovan.

Det var Karl Larssons kollega som i morse först stötte på järven på byggarbetsplatsen i östra Fyrislund, vilket UNT var först med att rapportera om. Kollegan såg först inte riktigt vad det var för djur men när Karl Larsson började filma så stod det klart vad det måste vara.

– När jag ringde länsstyrelsen så trodde de inte riktigt på att det kunde vara järv så här pass centralt, säger Karl Larsson.

”Aldrig varit med om”

Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, har de aldrig stött på järv så här centralt i Uppsala tidigare.

– Vi har haft järv i länet, det brukar hända kanske någon per år att det springer igenom järvar. Men inne i staden har jag aldrig varit med om, säger han. 

Det finns järv både i Gävleborg och Dalarna, så mest troligt är att djuret kommit någonstans norrifrån och är ute på vandring, menar Sebastian Olofsson. Han tror att järven kan ha haft svårt att passera E4 och därför följt vägen till den kom till Uppsala.

I klippet ovan berättar Sebastin Olofsson mer om observationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer