Hårda sparkrav på skolan i Enköping: ”Inte smärtfritt”. Foto: SVT

Hårda sparkrav på skolan i Enköping: ”Inte smärtfritt”

Publicerad

Nedskärningarna inom skolan i Enköping fortsätter, och i år stramas budgeten åt ännu hårdare. Under 2020 ska skolan spara 31,7 miljoner kronor.

– Det kommer absolut inte att vara smärtfritt, säger Mats Flodin (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Att kommunens sparkrav på 31,7 miljoner kronor är en stor nedskärning håller Mats Flodin med om. Men enligt honom är det nödvändigt för att klara av framtida satsningar.

– Det här kommer att sätta prov på skolorna utan tvivel – men det är en process som vi måste gå igenom, säger Mats Flodin (M).

Lärarförbundet bekymrade

I budgeten för 2020 skriver kommunen att man har som mål att bli en av de bästa skolkommunerna i landet år 2023. Rimligt tycker Mats Flodin, men Lärarförbundet håller inte med.

– Hur de ska klättra och bli en bra skolkommun? Nej, jag kan inte se det, säger Birgit Stare, ordförande för Lärarförbundet Enköping.

Redan för omkring fyra år sedan startades ett initiativ av det dåvarande styret i Enköping om att spara pengar inom kommunens förvaltningar. Det arbetet fortsätter även i år, och nu höjs sparkravet inom skolan från 2 till 2,6 procent.

Hör mer om kommunens nedskärningar i skolan i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.