Foto: TT/SVT

Hårt tryck hos veterinärerna i jul

Publicerad

Att fira jul och nyår är inte bara mysigt för husdjuren och deras ägare. Helgerna innebär också många faror, vilket leder till ett ökat tryck på veterinärklinikerna.

På Universitetsdjursjukhuset i Uppsala rustar man för en ökad belastning.

– Många hundar är hemma och hittar på hyss. Det kommer in julklappar i huset, dekorationer och mycket ny mat som de vill smaka, säger veterinär Sanna Kreuger.

Sanna Kreuger.

Den vanligaste orsaken till att husdjuren måste till veterinären är magproblem: Djuren tuggar i sig sådant som de inte borde.

Många farliga saker

– Det är ganska många saker som är farliga som man inte tänker på. Vi vill gärna mysa på julen, men tänker inte på djuren så mycket – man värnar inte om dem, säger Sussie Eriksson, hund- och kattägare.

Sussie Eriksson och Elton

Hennes djur har drabbats flera gånger.

– Min katt har bränt morrhåren rejält en gång när hon var liten. Den hund jag har nu är inte så mycket för godsaker, men andra hundar har satt i sig saker, degar på jäsning till exempel – och det är ju inte så nyttigt.

– Nu försöker jag ställa saker högt, inte lämna levande ljus obevakade och hänga pyntet i granen högt, säger Sussie Eriksson.

Choklad är farligast

Den vanligaste akutpatienten hos veterinären i juletid är hundar som ätit choklad. Teobromin, som finns i kakaobönor, är giftigt för hundar och katter. Halten är högre i mörk choklad.

Om hunden fått i sig choklad bör man försöka ta reda på hur mycket det handlar om och därefter ringa en veterinär.

– Djuren brukar bli lite oroliga och stressade, de får hög puls och kan börja kräkas, säger Sanna Kreuger på Universitetsdjursjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer