Foto: SVT Arkiv

Hassan hotad: ”Ska ta huvudet av dig”

Uppdaterad
Publicerad

Förr två veckor sedan mordhotades en Uppsalapolitiker som besökte Västgöta Nation. Nu berättar Mohamad Hassan (L) att även han återkommande utsätts för mordhot.

För två veckor sedan dödshotades en Uppsalapolitiker som besökte Västgöra Nation. I ett rasistiskt hotmejl beskrevs hur politikern skulle skjutas, knivhuggas och sprängas.

Nu går Uppsalapolitikern Mohamad Hassan (L) ut och berättar om att också han återkommande utsätts för hot.

– Jag fick nys om att hot hade inkommit mot honom och tycker det är viktigt att gå ut och berätta att fler är drabbade. Att helt enkelt stödja honom, men att också få detta problem att uppmärksammas, säger Mohamad Hassan (L).

SE MER: Här hotar mannen Mohamad Hassan (L)

Uppsalatidningen var först med att rapportera om hoten mot Hassan, men till SVT Nyheter Uppsala berättar han att hot inte är ovanliga.

– Jag har kanske fått motta ett tiotal under min politiska karriär, säger han.

En okänd man ringde upp Hassans telefonsvarare och talade in flera hot. Bland annat ska mannen ha sagt ”Svara omgående, annars ska jag komma in och hämta dig, ditt förbannade jävla svin.” ”Jävla svartskalle, jag ska ta huvudet av dig ditt jävla äckel”.

”Hot mot demokratin”

Ennligt Mohamad Hassan (L) är hoten ett hot mot inte bara honom och hans politiska kollegor, utan mot hela demokratin.

– Det spelar ingen roll vilket parti eller person som hotas. Det är viktigt att poängtera. Hoten riskerar att sätta demokratin ur spel, om det blir så att personer inte väljer att göra vissa saker och helt enkelt påverkas av hoten. Politik grundar sig i engagemang och uppslutning.

Enligt kommunalrådet är det inte ovanligt med hot. Enligt honom har flera andra i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen utsatts. Något som också styrks av BRÅ:s rapport från 2013: Politkers trygghetsundersökning, där det framkommer att var tredje kommun- och landstingspolitiker utsatts för hot och våld.

”Tyvärr vant mig”

– Jag själv blir inte rädd. Men jag har tyvärr vant mig också. Däremot är jag rädd att det kan påverka mer oerfarna, eller personer som helt enkelt utsatts mer, säger han.

Mohammad Hassan (L) har nu lämnat över ärendet till kommunens säkerhetschef som kommer göra bedömningen om en polisanmälan är nödvändig.

– Jag har lämnat över ärendet till kommunens säkerhetsavdelning som nu ska bedöma om vi ska polisanmäla, säger Mohamad Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.