Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan 2017 upptäcktes problemen – foton som tagits på gården visar smutsiga och avmagrade djur. Varning för starka bilder. Foto: Länsstyrelsen

Hästgård i Enköping stoppas – svultna och misskötta djur

Uppdaterad
Publicerad

En djurgård i Enköpings kommun straffas med vite för att ha fortsatt bedriva ridverksamhet – trots att tillståndet drogs in redan 2018. Det efter att länsstyrelsen upptäckt kraftigt undernärda och misskötta djur på gården. Myndigheten har nu lämnat in en åtalsanmälan.

Verksamhetsledaren på gården fick tillstånd för ridskola 2016, men drygt ett år senare kom det in ett anonymt tips till länsstyrelsen om att djuren vansköttes. Man upptäckte då 16 kraftigt avmagrade får och ett lamm som svultit ihjäl.

Vid fler kontroller har länsstyrelsen även hittat kaniner med ovårdade klor och päls, otillräckligt utomhusskydd och smutsiga burar. Hästar ska ha fått otillräcklig utfodring och har i vissa fall inte tagits om hand ordentligt vid skador. En del brister har efter hand åtgärdats, men flera har kvarstått vid nya kontroller, enligt länsstyrelsen.

Risk för människors hälsa

I november 2018 beslutade länsstyrelsen därför att återkalla tillståndet för hästverksamhet. Men trots det har gården fortsatt att bedriva ridskola som vanligt i flera år – något som bryter mot djurskyddslagen, enligt myndigheten.

– Det är allvarligt. I det här fallet har vi gjort kontroller men kanske med lite för långa mellanrum, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på Länsstyrelsens veterinärenhet.

Samtidigt har problemen fortsatt. I april 2022 beslutade Miljö- och byggnadsnämnden att stoppa gårdens caféverksamhet då man konstaterade att lokalen var smutsig och saknade rinnande vatten för handtvätt. Enligt beslutet var bristerna så allvarliga att det finns risk för människors hälsa.

4H bryter samarbetet

Enligt gårdens egen utsago har man haft samarbeten med lokala skolor, daglig verksamhet och Studieförbundet Vuxenskolan. Samtidigt har man listats som en 4H-klubb, trots avsaknaden av tillstånd.

Först i slutet av 2021 genomförde organisationen en ordentlig kontroll då gården ansökt om att bli en officiell 4h-gård. När man fick kännedom om kritiken från länsstyrelsen valde man att avsluta samarbetet på grund av ”omfattande brister i djurhållningen.”

– Vi var snabba med att fatta beslut att den här typen av verksamhet inte ska förknippas med 4H, säger Ellen Johansson Wiss, regionkonsulent.

Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan, uppger i ett mejl att man nu vidtar åtgärder efter SVT:s rapportering:

”Vi avbröt allt samarbete med gården så fort det stod klart för oss att de inte hade det tillstånd som behövdes. Vi har bett dem ta bort oss från hemsidan som samarbetspartner.”

Straffet: 40 000 i månaden

För att få stopp på ridverksamheten har länsstyrelsen nu beslutat att belägga verksamhetsledaren med vite på 40 000 per varje månad som ridskolan fortsätter utan tillstånd. SVT har besökt gården och pratat med kvinnan, som uppger att hon kommer lägga ned hästverksamheten den 13 juni.

Hon känner sig dömd på förhand av länsstyrelsen och understryker att verksamheten haft en viktig roll för barn med psykisk ohälsa, samt att flera problem åtgärdats.

SVT tog sig ut till den kritiserade gården – hör verksamhetsledaren svara på våra frågor i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här konfronteras gårdens verksamhetsledare av SVT:s reporter Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer