• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Hingstarna Certino och Svensken med kusken Hans Sidbäck fångade på bild i Stadsträdgården. Foto: Gunilla Thoren Walfridson

Hästkrafter sköter snöröjning i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabor möttes idag av en ovanlig syn när två nordsvenska hingstar skötte snöröjningen i stadens parker.

Följare på vår facebooksida har delat med sig av bilder på Hans Sidbäck med hingstarna Certino och Svensken i snön. Idag var det säsongspremiär för den hästdrivna snöröjningen och förutom att ploga hann man även med att sanda i både Stadsträdgården och Engelska parken i centrala Uppsala.

– Det här är andra vintern som vi kör snöplogning och det har varit väldigt uppskattat av Uppsalaborna. Det är trevligt när man får flera hundra tummen upp om dagen när man jobbar. Folk stannar och vill prata med oss och fota hästarna, säger Hans Sidbäck.

Klipper gräs på sommaren

Snöröjningen började man med förra året, men det är inte det enda uppdraget som hästarna utför åt kommunen. Under somrarna slår de gräs med slåttermaskin i Engelska parken. Och när de klipper gräs med cylinderklippare i Gränbyparken blir det lika snyggt som på en golfbana, konstaterar Hans Sidbäck. Han och hästarna kallas även in för arbeten kring skogskörning och vägunderhåll.

Blivit en enorm grej

Hans Sidbäck menar att det har hänt något särskilt de senaste fem åren, att det blivit allt mer viktigt för människor att stanna till och prata.

– Jag förstår inte själv vad som hänt de senaste fem åren. Jag började med hästar 1980 och det har blivit en otrolig skillnad, så många som stannar och pratar och fotograferar har det inte varit tidigare. Vissa bilar som vi möter vänder till och med och kommer tillbaka för att kunna kliva ut och prata med oss, säger han.

Kommentarerna från dem de möter handlar om allt från miljötänk till barndomsminnen, och för Hans Sidbäck och hästarna är det en uppskattad del av jobbet.

– Det är jättekul för oss, den sociala biten ingår i uppdraget. Kommunen vet att ibland måste vi stanna, det ingår i jobbet.

Hoppas på snöfall

Nu väntar Hans Sidbäck och Certino och Svensken på mer snö.

– Så fort det snöar, då kör vi!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.