Uppsalas hbtq-psykologmottagning har slut på pengar och har hållit stängt sen årsskiftet. Det oroar ansvariga som menar att psykisk ohälsa är vanligt i bland hbtq-personer, som inte känner förtroende för vården. Foto: TT

Hbtq-mottagning hotad – oklart kring finansiering

Uppdaterad
Publicerad

Trots goda resultat så är framtiden oviss för RFSL Uppsalas psykologmottagningen. Anledningen är att pengarna från staten är slut, och Region Uppsala vill i nuläget satsa på annan vård.

Psykologmottagningen har hållit stängt sen årsskiftet, för pengarna är slut. Beklagligt, anser Mia-Mari Stråle, psykolog på RFSL.

– Många hbtq-personer känner sig inte väl bemötta i vården och drar sig därför att besöka den, säger hon.

Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) ser allvarligt på att hbtq-personer inte känner sig bekväma i den ordinarie vården, men säger samtidigt att psykologmottagningen byggt på statsbidrag och och på en överenskommelse mellan SKL och regeringen.

”Vi värderar samarbetet med RFSL, och om det vore möjligt att fortsätta den här verksamheten genom statsbidrag ser vi det som positivt, men in prioriteringen måste vi satsa på  att verksamhet är tillgänglig för alla”, skriver Malin Sjöberg Högrell i ett interpellationssvar till Vänsterpartiet som ställt frågor om psykologmottagningens framtid.

I första hand vill  Malin Sjöberg Högrell satsa på utbildning i hela vårdkedjan, för att hbtq-personer ska känna tilltro.

Mia-Mari Stråle är öppen för andra lösningar än en egen mottagning, men understryker samtidigt att psykisk ohälsa är vanligt förekommande bland hbtq-personer, och att det krävs en plan i vården.

I nuläget finns inga besked om, och i så fall när, statsbidrag kan betalas ut till RFSL Uppsala och psykologmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.