Foto: SVT/David Forsell

Heby inför stopp av anställningar – har underskott på 27 miljoner

Publicerad

Heby kommun inför ett stopp av anställningar, inköp och konsulter tills vidare. Ett beslut som grundas i ett bekymmersamt ekonomiskt läge där kommunen beräknar få ett underskott på 27 miljoner kronor för året 2018.

Den 26 september gick Heby kommun ut med ett pressmeddelande där de berättade att man hade beslutat för att införa stopp för anställningar inköp och konsulter tills vidare. Orsaken bakom beslutet är en dålig ekonomi, kommunen beräknar ett underskott på 27 miljoner kronor för året 2018.

– Vi är i ett bekymmersamt ekonomiskt läge. Det finns flera anledningar bakom det, dels ett minskat stadsbidrag och höga kostnader inom skola och omsorg, säger Emma Burstedt, kommundirektör.

Oro bland kommunens lärare

Ett stopp av anställningar, inköp och konsulter kan visa sig bli problematiskt för skolverksamheten i kommunen, det menar Lärarförbundet i Heby.

Lena Eriksson, ordförande för Lärarförbundet, anser att stoppet kan få en negativ påverkan på skolverksamheten. Foto: SVT/David Forsell

– Vi kan se ökning av psykisk ohälsa, och det blir inte bättre av det här. Det här skapar en oro, och vi har redan en hög arbetsbelastning. Och nu när det tillsätts sparkrav, så att det blir svårare att få in vikarier exempelvis, säger Lena Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Heby.

”Får klara sig på de resurser man har”

Skolor i kommunen vädjar efter mer resurser, och nu sätter man stopp för inköp och anställningar. Hur ser du på det?

– Det gäller nu att våra verksamheter och ledning använder resurserna på ett smart sätt. Det gäller nu att man får klara sig på de resurser man har. Men våra brukare ska inte påverkas av detta, säger Emma Burstedt, kommundirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer