Hej då ABC!

Publicerad

Nyhetsprogrammet SVT ABC går i graven efter hela 28 år i rutan. Men misströsta inte, för det byts ut mot inte mindre än tre andra! SVT Nyheter Stockholm, SVT Nyheter Uppsala och SVT Nyheter Södertälje. Och mycket har hänt på 28 år...

1987 startade nyhetsprogrammet ABC. I hela 28 år har alltså ABC funnits. Och mycket har hänt. Inte minst i nyhetsrapporteringen men också på redaktionen. Göran Ågren var en av reportrarna som var med från starten.

– Namnet ABC hade jag stor nytta av en gång. När kommunismen föll 1989 var jag i Rumänien, och det var en massa andra journalister också, så det blev lång kö för att intervjua den nya ledaren. Då kom de för att ta emot våra visitkort för att sätta upp oss på kölista. Jag lämnade mitt ABC-kort och då trodde de jag jobbade för ABC News så jag kunde gå före alla andra bolag! Det var tacksamt, säger Göran Ågren.

Sist ut

Stockholm och Uppsala län var sist i Sverige med att få ett regionalt nyhetsprogram. Resurserna har varit förhållandevis knappa för att täcka den ofantliga mängd av nyheter som finns i området. Hans Alsén var landshövding i slutet av åttio- början av nittiotalet och han kämpade länge för att Uppsala län skulle få bättre nyhetsbevakning.

– Det är ju så att man gärna lyssnar på landshövdingar, men om man bryr sig om vad de säger är en annan sak. Jag ringde många gånger till de som var styrande och beslutande. Jag skrev också många brev för att få till mer bevakning. Jag hade under den tiden många kontakter på teve så jag försökte gå bakvägen också, men det hjälpte inte, säger Hans Alsén.

Slitsam start

Den som jobbats längst i Uppsala är Ulf Lundin. Han är numera pensionär, men hans minns hur det var när han började här 1996.

– Det var slitsamt. Jag hade ingen redaktion, ingen lokal, ingen bil, ingen fotograf och ingen redigering. Så allting som spelades in fick redigeras i Stockholm – det blev ett ohyggligt resande, säger Ulf Lundin.

Men under åren har redaktionen i Uppsala vuxit. 2008 kom SVT Uppland som en lokalredaktion till ABC. Då utökades redaktionen till fyra anställda i Uppsala.

– För mig blev det ett jättelyft. Jag hade ju inte så jättelänge kvar till pension, men fick en injektion av att det blev en riktig redaktion. Det var roliga år på slutet, säger Ulf Lundin.

Fredagen den 10 april är alltså sista dagen ABC sänder under namnet ABC. SVT satsar nu ännu mer på lokala nyheter. Geronimo Åkerlund har varit ansvarig utgivare för ABC.

– Det handlar om att Sverige har förändrats under de senaste 30 åren. Vi måste komma närmare publiken och göra ett mer relevant nyhetsarbete i framtiden, säger Geronimo Åkerlund.

Positiv respons

Istället blir det tre regionala nyhetsprogram och här i länet blir SVT Uppland istället SVT Nyheter Uppsala med tio anställda. Något som tidigare landshövdingen Hans Alsén tycker är positivt.

– Man kan använda det klassiska uttrycket: ”äntligen!” För det är riktigt bra, säger Hans Alsén.

Även redaktionsräven Ulf Lundin ser positivt på utvecklingen.

– Rikets fjärde största stad får nu en helt annan plats i SVT och det förtjänar länet, säger Ulf Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Premiär för SVT Nyheter Uppsala

Mer i ämnet