Heldag med tecknad film

Publicerad

Årskurs tre på Flogstaskolan i Uppsala är en av de skolor som har haft en heldag med konstnären Erik Hedman. En dag de ägnar åt att göra egen tecknad film,

Det råder febril aktivitet i ett av klassrummen på Flogstakolan. Elever ritar, färglägger och klipper ut figurer. Någon kläcker idén om en pruttande farmor och barnen bubblar av skratt.

– Det är väldigt roligt för jag gillar att rita, säger Nilah Kapinga som går i trean.

Genom att flytta små figurer på en bakgrundsbild och fotografera varje steg som sedan läggs ihop i en läsplatta, skapar de rörliga sekvenser som slutligen ljudsätts.

– Det som är roligast är när man blir klar, men det är roligt att rita karaktärer och så, säger Leo Oliveia Halfarsson.

Del av Skapande skola

Konstnären Erik Hedman är ett välbekant ansikte för många skolbarn i Uppland eftersom han i 16 års tid har hållit i animationsverkstäder på en rad skolor.

De finansieras med statsbidraget Skapande skola som delas ut av kulturrådet. Syftet är att bygga broar mellan det professionella kulturlivet och skolan, och det är något som uppskattas från båda håll.

– Man kan kolla på bilderna här så anar man att det är kul. Barnen har otroligt fantastisk fantasi. Man blir inspirerad varje dag när man jobbar med dem. Det är superkul, säger Erik Hedman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.