Genomgång under måndagen med bataljonerna från Uppland och Västmanland. Foto: Privat/Jonny Pettersson

De har kämpat mot storbranden: ”Sov fem timmar på två dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Hemvärnets 21:a bataljon i Uppsala och Uppsala brandförsvar hjälpte till med insatser för att bekämpa den pågående branden i Älvdalen.

– Tre personer från Uppland är kvar där fram till fredag, säger Jonny Pettersson, militär insatschef.

I måndags morse åkte tjugo hemvärnsmän från Uppland och tjugofem från Västmanland till branden för att bistå med hjälp.

– Jag var med räddningstjänsten för ledning och stöttning av bandvagnarna som styrdes i olika zoner, säger Jonny Pettersson.

Arbetspassen startade med genomgång på morgonen innan man åkte till brandplatsen. Dit var det 1,5-2 mil från lägret, berättar Jonny Pettersson, men det är ont om vägar vid området och 21:a bataljonen åkte runt Särna, en sträcka på tio mil.

– Det blev långa pass under de två dygnen, och jag sov totalt fem-sex timmar, säger han.

Hemvärnet från Uppland åkte hem mitt på dagen under onsdagen förutom tre personer som är kvar fram till fredag, och Stockholmsbataljonen är på plats nu. Flera bataljoner avlöser varandra under den här tiden.

Uppsalas brandförsvar på plats

Även Uppsala brandförsvar har varit på plats för att bekämpa branden. Totalt rör det sig om sex brandmän som skickats iväg. I dag kom första gruppen tillbaka från Ljusdals kommun.

Första gruppen som åkte till Ljusdals kommun för att bekämpa branden är tillbaka. Foto: SVT

Hur var det att komma dit?

– Det var som en stor dimma. Allt man såg var rök, tillsammans med en massa hus som inte längre var bebodda, så det var väldigt tyst, säger Kurt Holm, en av brandmännen som varit på plats.

Under dagen skickades nästa grupp bestående av sex brandmän till Ljusdals kommun och man kommer att fortsätta varva på sådant sätt framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.