Historieförfattaren och journalisten Herman Lindqvist anser att Mora stenar är en av svensk historias mest laddade platser och därför borde utvecklas som turistattraktion. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Herman Lindqvist om Mora stenar: ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Historieförfattaren Herman Lindqvist blev bestört när han besökte Mora stenar under skrivandet av en ny bok. Hör honom ryta ifrån i videon ovan.

– Hade det varit vilket annat kulturland som helst hade man haft ett stort besökscentrum här, menar han och uppmanar till utveckling av platsen.

Redan 2008 konstaterades i en utredning att man borde utveckla den historiska platsen Mora stenar mellan Uppsala och Knivsta. Men ingenting hände. Och nu – tolv år senare – har historieförfattaren Herman Lindqvist reagerat på att det inte har gjorts mer av denna plats som han anser är en av de mest laddade i svensk historia eftersom det var här Sveriges kungar valdes under medeltiden.

– Man måste älska historien. Svensk historieförvaltning är usel, säger Herman Lindqvist och menar att Mora stenar är ett praktexempel på det.

Marken är privatägd och byggnaden ägs av Statens fastighetsverk där Mats Jansson är jordbruksförvaltare.

– Allting är en fråga om resurser. 2018 renoverade vi huset för cirka 150 000 och 2020/2021 ska vi sätta upp nya skyltar, säger han och menar att en del faktiskt har gjorts.

Försök har gjorts

Även Knivstas kulturchef Lena Larsson skulle vilja göra mer av platsen, men menar att det inte är kommunen som äger frågan. Hon kallade till ett möte 2018 med bland andra länsstyrelsen och Statens fastighetsverk, men även det rann ut i sanden. Hon skulle vilja att till exempel skolelever kunde besöka platsen.

– Men vi törs inte lyfta platsen som den är utformad i dag, med fara för liv och lem, säger hon och syftar på den vältrafikerade vägen.

Herman Lindqvist anser att om ingenting mer görs av platsen ska man hellre flytta minnesstenarna till Historiska museet i Stockholm och inreda ett rum som heter Mora stenar.

– Om vi inte känner till våra rötter flyger Sverige iväg. Det blir ett rotlöst samhälle som går åt skogen. Det är jag övertygad om, säger Herman Lindqvist.

I klippet ser du mer om vad Herman Lindqvist tänker om dagens utformning av denna historiska plats.

Mora stenars historia

  • På Mora äng vid Morby i Lagga socken valdes och utropades Sveriges kung under medeltiden.
  • Mora sten syftar på den stenhäll där den nyvalde kungen fick ställa sig.
  • Det första dokumenterade valet gjordes 1275 då Magnus Ladulås blev kung, men man tror att valen skedde här tidigare än så.
  • År 1362 fick även Finland rätten att skicka hit sina representanter till kungaval.
  • Invid Mora sten restes minnesstenar, varav några i dag finns kvar och förvaras i byggnaden på platsen.
  • År 1544 bestämde Gustav Vasa att kronan istället skulle gå i arv.
  • Byggnaden uppfördes 1770 och anses vara Sveriges äldsta museibyggnad.
  • Namnet Mora kommer från ett dialektalt ord som betyder sumpig granskog eller sankmark. Källor: Wikipedia och Visit Knivsta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.