Foto: Pontus Lundahl/TT

Brandfarliga arbeten förbjuds när Uppsala domkyrka ska renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på Notre-Dame i lågor gör ont i hjärtat och tankarna går till Uppsala domkyrka och brandsäkerheten. Det konstaterar Kristian Nordlund, fastighetschef för Uppsala pastorat.

– Jag tänker så klart på vår egen rikshelgedom, men vi har ett högt säkerhetstänk redan, säger han.

En teori i Paris är att det var renoveringsarbeten i katedralen som orsakade den omfattande brand som bröt ut i går kväll. I Uppsala har restaureringen av domkyrkans båda toppornament precis dragit i gång, ett arbete som ska ta flera år.

För tillfället pågår arkeologiska utgrävningar vid domkyrkan, som en förberedelse för restaureringen. När utgrävningarna är klara i sommar ska ett betongfundament gjutas för den stora kran som så småningom ska forsla material upp och ned för tornen.

”Heta arbeten” förbjudna

Enligt Kristian Nordlund är brandskyddet mycket prioriterat.

Hur försäkrar ni er om att alla entreprenörer som ska jobba med renoveringarna tänker på brandsäkerheten?

– Bland annat så är det förbjudet med så kallade heta arbeten på plats, till exempel svetsning och lödning. Vi har en genomgång med alla entreprenörer om vilka regler och rutiner som gäller och sedan får de skriva under ett papper, säger Kristian Nordlund.

Mellan 2010 och 2013 pågick också ett omfattande brandskyddsarbete i Uppsala domkyrka. Förutom att helt nya system installerades för brandskydd så byttes all gammal el ut.

– Då sa vi att vi hade den mest brandskyddade kyrkan i hela landet.

Har det varit någon brand i modern tid?

– Nej, inte sedan den stora stadsbranden på 1700-talet såvitt vi vet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer