Affe Ashkar, som är artistansvarig under Gottsunda hiphop, minns den förra festivalen 1992. ”De som stod i publiken då står på scen nu”, konstaterar han. Foto: SVT

Hiphopfestival gör comeback i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen förvandlas Gottsunda centrum till festivalområde när den internationella Hiphop-festivalen från 1992 återuppstår i form av Gottsunda hiphop.

På festivalen kommer delar av den svenska hiphop-eliten att vara på plats. Med artister som Ken Ring, RAWA, Löst Folk och Labyrint hoppas arrangörerna att Gottsunda hiphop ska lämna ett avtryck och kanske rent av inspirera nya unga talanger att satsa på musiken.

Festivalen har sina rötter den internationella Hiphop-festivalen som anordnades i Gottsunda 1992. Affe Ashkar arbetade som volontär på festivalen, och nu 24 år senare, är han ansvarig för att boka artister till Gottsunda hiphop.

– Det betyder allt för svensk hiphop, Uppsala och allt runt omkring. Det är svenskt på scenen och det är ett bevis på att vi har tagit oss upp dit vi vill, säger Affe Ashkar.

”Graffitinostalgiskt”

Graffiti räknas av en del upp som en av de fyra pelarna inom hiphop, och besökare som är nyfikna på vad graffiti är kommer ha möjlighet att delta i föreläsningar, föredrag och workshops. På festivalen kommer det även att finnas en vägg där graffitikonstnärer från Uppsala visar upp gammalt material.

– Vi kommer att bjuda in egentligen alla graffitikonstnärer som har målat på olika sätt i Uppsala under nästan 40 år. Vi har byggt upp en vägg för dem som var aktiva på 80-talet, 90-talet, 00-talet och 10-talet och bett dem ta med idéer och skisser från den tiden, det kommer bli rätt graffitinostalgiskt, säger Perra ”Ruskig” Andreasson.

Ikväll fredag, går startskottet för Gottsunda hiphop, och festivalen håller på fram till lördag kväll då Uppsalabandet Labyrint kliver på och gör festivalens sista spelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.