En av de ”minidatorer” som ställs ut. Namnet på datorn är Cray Y-MP EL. Foto: Uppsala universitet

Historiska minidatorer ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

”40 år med datorer i Uppsala universitets tjänst” lyder undertiteln på utställningen Tre ton minidatorer.

Utställningen öppnar på Museum Gustavianum den 21 juni, och visar upp datorer och datortillbehör från 1940-talet fram till nutid och berättar om hur de utvecklades och användes i Uppsala.

Så gott som alla föremål är utlånade av datorföreningen Update i Uppsala. Här finns bland annat en LINC-8, en 300-kilos minidator från Digital, som användes på psykologiska institutionen under 70-talet, sida vid sida med superdatorn Riemann på ett halvt ton som jobbat åt både Lotus Cars och matematiska institutionen, intill populära hemdatorer som Apple II och Commodore 64.

-Datorn och it-tekniken har gjort mer för människan än någon annan uppfinning i mänsklighetens historia. Här kan vi visa upp en enormt viktig utveckling i historien, säger John Worley, utställningsansvarig på Gustavianum i ett pressmeddelande.

Idén till Tre ton minidatorer föddes när Museum Gustavianum letade efter föremål ur universitetets samlingar till projektet Gömda och glömda, och kom i kontakt med datorföreningen Update, som grundades 1983 och har sina lokaler på Polacksbacken.

-Det är sällsynt att apparater från de senaste decennierna bevaras när de tas ur bruk. Hela den här samlingen skulle ha hamnat på soptippen om det inte hade varit för Updates insats, berättar Urban Josefsson, antikvarie på Museum Gustavianum.

Utställningen öppnar den 21 juni och pågår till 18 augusti.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer