Här ber Svenska kyrkan samerna om ursäkt för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Under högtidsgudstjänsten i Uppsala domkyrka framträdde fem samer med vittnesmål från historien om övergrepp som Svenska kyrkan gjort sig skyldig till. Sedan bad ärkebiskop Antje Jackelén om ursäkt för de övergrepp som begåtts mot samerna under historien.

På 1600- och 1700-talen undertryckte Svenska kyrkan den samiska andligheten genom att förstöra heliga platser och förbjuda jojk.

På 1900-talet ”öppnade kyrkan dörren”, som Antje Jackelén uttrycker det, för rasbiologerna att göra sina mätningar av bland annat skallar. Och i så kallade nomadskolor uppmuntrades samiska barn att bara prata svenska.

Det är bakgrunden till ursäkten som lästes upp i Domkyrkan idag. En ursäkt som kommit till efter ett försoningsarbete som pågått sedan 1990-talet tillsammans med representanter för den samiska befolkningsgruppen.

Närvarande under högtidsgudstjänsten var bland annat ärkebiskop Antje Jackelén, sametingets talman och internationella vittnen.

  • Inledning. Högtidsgudstjänsten inleds med klockringning, psalmsång, inledningsord och dagens bön.
  • Kyrie och vittnesmål. Under Kyrie framförs fem vittnesmål om Svenska kyrkans övergrepp. De framförs av samer och handlar bland annat om samisk andlighet, rasbiologi och nomadskolan.
  • Läsning. Bilbeltexter från Gamla och Nya testamentet. Saligprisningarna sker på olika samiska varieteter.
  • Ursäkt och åtaganden. Ärkebiskop Antje Jackelén uttalar Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket och åtta biskopar redogör för de åtta åtagandena.
  • Respons. Respons från sametingets talman och internationella vittnen.
  • Avslutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.