Patienten avled efter ett ovanligt tillstånd som ledde till njur- och hjärtsvikt. (Arkivbild) Foto: SVT

Hjärtpatient avled efter ovanligt tillstånd – medicin kan vara orsaken

Publicerad

En hjärtpatient i 70-årsåldern avled på Akademiska sjukhuset i våras. Sjukhuset misstänker att en medicin kan vara inblandad i dödsfallet och har anmält händelsen.

Patienten hade genomgått en hjärtoperation och fått en medicin för att sänka blodfetterna.

Efter utskrivning var patienten trött och hade kräkningar och sökte akut vård.

Där drabbades personen av både njur- och hjärtsvikt och ett relativt ovanligt tillstånd som kallas rabdomyolys upptäcktes. Tillståndet innebär att muskelcellerna faller sönder och innehållet, till exempel protein, läcker ut i blodet. Rabdomyolys kan vara en effekt av läkemedelsförgiftning.

Avled av hjärtstopp

En dialys av patienten påbörjades, men då drabbades patienten av blodtrycksfall och fördes till intensiven. Där avled patienten av ett hjärtstopp.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska nu utreda händelsen och en anmälan har också skickats till Läkemedelsverket eftersom det kan handla om en biverkning av den blodfettsänkande medicinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.