– Vi har idag en rättvis tillämpning och modell för antagning till våra skolor, säger Caroline Hoffstedt (S). Foto: SVT

Hoffstedt (S): ”Är en rättvis modell”

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken från ett flertal föräldrar i Nåntuna och Bergsbrunna har Uppsala kommun i nuläget inga planer på att se över antagningssystemet.

Skolvalet har väckt ilska hos familjer i Nåntuna och Bergsbrunna. Flera barn som bor närmast skolorna Nåntunaskolan och Uppsävjaskolan har placerats på Stordammens skola, som ligger längre bort. Samtidigt har barn som bor nära Stordammens skola fått plats vid Uppsävjaskolan.

När det uppstår konkurrens om en plats på en skola använder kommunen principen om relativ närhet för att räkna ut vilken elev som har rätt till en plats på skolan.

Ansvarig politiker Caroline Hoffstedt (S) anser inte att det är kommunens sätt att tillämpa principen som är problemet.

Varför räknar ni med skolor som är fullbelagda, när ni jämför avstånden?

– Utmaningen i det här handlar inte om modellen för urval utan det handlar om att vi har två väldigt populära skolor i det här området och det gör att alla inte kommer in på den skolan som man helst önskar, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Vad är det som hindrar att ni tar hänsyn till om en skola är fullbelagd i jämförelsen?

– Vi har idag en rättvis tillämpning och modell för antagning till våra skolor som bygger på de val som vårdnadshavare och elever faktiskt har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet