Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jesper Zander kommer tävla i Roslagsloppet. Foto: SVT

Höga förväntningar inför Roslagsloppet: ”Målet är att stå på pallen”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags startade årets upplaga av Båtveckan och imorgon avslutas festivalen med en traditionsenlig Öregrund-klassiker: Roslagsloppet. I år kommer drygt ett 80-tal personer delta och förväntningarna är höga.

Det blåser kraftiga vindar över Öregrund, men det stoppar inte tävlingsdeltagaren Jesper Zander – snarare tvärtom.

– Om den här vinden håller i sig så har jag ganska höga förväntningar då vinden gynnar min båt och mitt sätt att köra. Målet är att stå högst på pallen, säger Jesper Zander.

I år kommer Jesper Zander tävla i klassen V-150 som förare för tredje gången, och enligt honom är det något speciellt att tävla i just Roslagsloppet.

– Man sitter så nära vattnet, man sitter utan någon direkt stötdämpning, man känner varje våg. Man är verkligen ett med båten.

Premiär för Portugal i årets Roslagslopp

Starten för loppet påbörjas under förmiddagen strax utanför Vätö där samtliga båtar möts upp. Sedan kommer en startbåt och hämtar upp de olika klasserna då alla inte startar samtidigt och tar med dem till Gräddö där själva tävlingen startar.

Under åren har ett flertal nationer varit med och tävlat i Roslagsloppet och i år kommer Portugal vara med och tävla för första gången.

– Det är jätteroligt att två av VM-deltagarna, Diogo Camara och Vasco Miguel Melo Das Neves, i det portugisiska teamet ska var med och tävla, säger Pernilla Ingvarsson, ordförande i Öregrunds racingklubb och tävlingsledare i Roslagsloppet.

Hur känns det att så många nationaliteter kommer till Roslagsloppet?

– Det visar ju vad Öregrund har att bjuda på. Traditionen för racerbåtar här är stark och fastförankrad sedan många år. Folk älskar vattnet och staden, säger Pernilla Ingvarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer