Foto: TT

Högre löner ska locka personal till Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det kommit flera larm om en ohållbar situation på intensivvårdsavdelningen och akuten på Akademiska sjukhuset. Nu öppnar regionstyrelsen i Region Uppsala för högre löner så att sjukhuset kan rekrytera och behålla personal.

Långa väntetider, stängda vårdplatser och brister på akutmottagningen. Den senaste tiden har det varit många rapporter om en ansträngd situation på Akademiska sjukhuset.

I början på december var var tionde vårdplats, stängd. Den främsta orsaken var brist på sjuksköterskor.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menade i början på december att akutmottagningen på Akademiska brister på flera punkter. Enligt IVO har personalen svårt att hinna med att genomföra kontroller av patienterna.

Rekrytera och behålla personal

Nu har regionstyrelsen i Region Uppsala beslutat om att skjuta till medel till personalgrupper inom intensivvårdsavdelningarna och dygnet-runt-verksamheten. Medlen ska användas till att höja lönerna för personalen.

– Vi vill sända en tydlig signal till regiondirektören om att i löneöversynen som sker i vår säkerställa att det blir konkurrenskraftiga löner, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Ny löneöversyn i vår

I vår införs också en ny arbetstidsmodell.

Men Vivianne Macdisi kan inte säga hur mycket pengar det handlar om som Region Uppsala kommer att skjuta till.

– Det måste regiondirektören avgöra hur mycket medel som behövs i löneöversynen för att möta de behov som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer