Martin Berntson visar solcellerna som ger honom el. Foto: SVT

Höjda bidrag till solceller får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot att regeringen lägger allt mer pengar på bidrag till solceller, trots att tekniken är lönsam på egna ben. Men regeringen försvarar storsatsningen för att få ännu mer fart på utbyggnaden.

Vid årsskiftet så kommer mer stödpengar till solceller. Flera tusen personer står i kö i landet. Av de cirka ca 1000 personer i Uppsala län som har sökt investeringsstöd sen 2009 har ca 500 har beviljats bidrag och ca 400 fått bidrag utbetalade. Hälften väntar alltså fortfarande. Bidragsnivån var som högst i början men har sänkts efterhand. Men vid årsskiftet höjs bidraget från 20 till 30 procent för privatpersoner.

– Vi ser ju solceller som en fantastiskt teknik för framtiden, och vi vet att många är nyfikna på och intresserade av att bli en del av lösningen och producera sin egen el. Genom att nu fördubbla pengarna till solceller så tror vi att de står för ett verkligt genombrott i Sverige, säger Per Bolund(MP), finansmarknads- och konsumentminister.

Nästan en miljard om året

Solceller har blivit effektivare men framförallt billigare. Kostnaden för att installera solceller på sitt eget tak har minskat med i genomsnitt 75 procent mellan 2010 och 2016, enligt Svensk Solenergi. Nu betalar sig solceller i många fall utan bidrag på kanske 15 års sikt. Även för företag är det nu oftast en god affär utan bidrag. Ändå lägger regeringen allt mer pengar på subventioner.

Den rödgröna regeringen har tänkt att lägga omkring 900 miljoner om året de närmaste tre åren på bidrag. Till och med solcellsbranschen har varit kritisk till systemet eftersom den anser kön att få pengar har bromsat upp utbyggnaden.

Uppsalaforskare kritisk till mer stöd

Uppsalaforskare, däribland professor Marika Edoff, försöker nu att slå världsrekord i solcellers effektivitet. Foto: SVT

Och solcellsforskaren Marika Edoff på Ångströmlaboratoriet sticker nu ut hakan. Hon tycker att det är onödiga pengar till villaägare som borde betala själva.

– Ja, det tycker jag egentligen. Som skattebetalare tycker jag det, säger hon.

Nu lägger regeringen nästan en miljard om året, är det klokt?

– Både ja och nej. Tekniken får ökad synlighet om många satsar, men jag är väldigt kluven måste jag säga.

Men Per Bolund (MP) försvarar miljardsatsningen.

Det var solcellsforskning i framkant som biträdande finansminister fick se på sitt besök på Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet. Foto: SVT

– Här behövs det starkare incitament för att göra det till den massrörelse som vi vill att det ska vara.

Men varför ska man slänga miljarder på villaägare som kan betala det här själva?

– Vi ser det inte som att slänga miljarder utan som ett stöd för en väldigt hållbar energiproduktion i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.