Hojprästen håller mc-gudstjänst i Tierp

Publicerad

På söndag blir gudstjänsten inte precis som vanligt i Nathanaelskyrkan i Tierp.
Kantorn är utbytt mot rockbandet Too Much Monkey Buisness – och utanför lär rader av Harley Davidsons stå parkerade.
– Det blir en mc-gudstjänst! För och av mc-åkare, säger prästen Mikael Bedrup.

Mikael Bedrup är inte bara präst i Tierp. Han är ”hojåkare” också.

Två världar som kanske inte alltid går i takt med varandra. Men på söndag är det tänkt att bli så. Rock´n roll-takt.

– Ja, det kommer att bli ett ordentligt drag! Kom förbi, vi kommer rocka så att hela kyrkan skallrar, säger Mikael Bedrup till SVT Nyheter Uppsala.

Inte första gången

UNT var först att berätta om Mikael Bedrups mc-gudstjänst som planerar att hållas i Nathanaelskyrkan i Tierp. Men det är inte första mc-gudstjänsten som Mikael Bedrup håller.

– Nej, vi brukar ha en välsignelsegudstjänst inför säsongen, och sedan avslutar vi säsongen sista söndagen i augisti med en tacksägelsegudstjänst.

Men varför en mc-gudstjänst – funkar det inte med en vanlig gudstjänst?

– Det här är en gudstjänst för och av mc-åkare, men alla är välkomna. Det kommer märkas i tilltalet. I språket och metaforerna i predikan. Det blir saker som hojåkare kan relatera till. Och musiken. Jag är uppväxt med rock´n roll, och är själv gammal professionell dj, så den konventionella kyrkomusiken tilltalar inte mig. Det är klart att det finns en och annan gammal ”hit” som håller än, men vi behöver förnya oss. Skriva nya psalmer till dagens musik. Luther skrev psalmer till dåtidens snapsvisor, säger Mikael Bedrup.

”Kan inte vänta på folk”

Mikael Bedrup betonar att han tycker att Svenska kyrkan måste ut och möta människor där de är och verkar.

– Vi kan inte sitta i våra stenhus och vänta på att folk ska komma och besöka oss. Jag umgås med hojåkare varje dag, och det är ett bra sammanhang att vara i för Svenska kyrkan. Där finns alla, från unga tjejer till gamla gubbar, från näringslivstoppar till kriminella.

Hojåkare från halva mellansverige

Gudstjänsten – med rockbandet Too Much Monkey Buisness – kommer att innehålla nattvard med druvjuice (Mikael Bedrup är nykter alkoholist) och vuxendop. Efteråt blir det gemensam åktur.

– Ja, vi brukar ta en åktur till ett överraskningsmål med kyrkkaffe.

Mc-gudstjänsterna är populära. Inte bara i Tierp.

– Vi räknar med att det kommer hojåkare från Stockholm, Uppsala, Gävle och Dalarna. Det är jättepopulärt, och har spridit sig i mc-kretsar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer