Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se Caroline Anderssons rustning, häst och hur det kan ske ut på riktig arena. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Hon är enda svensk att tävla i den farliga extremsporten

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Andersson från Uppsala är enda svensk – och enda kvinna – att tävla i extremsporten historical solid joust. Där möts ryttare iklädda rustning och med fast lans, riktad mot motståndaren.

– Vi har kommit fram till att det är som MMA till häst, säger Caroline Andersson.

Hon började sin karriär likt vilken ryttare som helst. Men i tonåren fick hon möjlighet att prova på tornerspel och idag tävlar hon i extremsporten historical solid joust, en sport där ett felsteg kan vara livsfarligt.

– När man väl träffar så går det inte att ångra sig, säger Caroline Andersson.

En av 40 i världen – och enda kvinna

Extremsporten är inte till för vem som helst, utan ryttarna handplockas när de uppnått en tillräckligt hög nivå av skicklighet. Och har en rustning som klarar av de smällar som kan bli. Totalt i världen finns enbart fyrtio kvalificerade ryttare som tävlar inom sporten, och där är Caroline Andersson både enda svensk – och enda kvinna. Hon beskriver rustningen som en livförsäkring, smidd för att klara av trycket.

– Men det tär på kroppen att tävla på den här nivån i jousting, så jag tror inte att jag kommer att kunna fortsätta alltför länge till, säger hon.

Battle of Visby

Mellan tävlingarna i jousting deltar Caroline Andersson även i så kallat reenactment inom samma tema. Närmast är eventet ”Battle of Visby”, där hon spenderar tio dagar i läger och ute på slagfält.

I klippet: Se Caroline Anderssons rustning, häst och hur det kan ske ut på riktig arena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer