Malin Jallow Murphy har samlat in över hundra paket som hon sen delar ut till familjer som inte har råd att köpa julklappar. Foto: SVT

Hon hjälper föräldrar med julklappar

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående fembarnsmamman Malin Jallow Murphy, hade för några år sedan inte råd med julklappar till sina barn. Nu hjälper hon och delar ut julklappar till andra familjer som är ekonomiskt utsatta.

Över flera hundra paket pryder tv-bänken och delar av vardagsrumsgolvet hemma i Malins lägenhet i Uppsala.

För fem år sedan startade hon en facebookgrupp, där hon uppmanar folk att skänka julklappar till barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt, som hon sen delar ut.

– Jag har själv suttit i den sitsen där jag inte kunnat ge julklappar till mina barn. Inget barn ska behöva vara utan, säger Malin Jallow Murphy.

De julklappar som hon samlat in är till barn i åldrarna 0 upp till 13 år. Färre julklappar finns det till äldre barn och vuxna.

Får mycket kärlek

– Det är lite synd. Vuxna kan också behöva en julklapp faktiskt.

Hur uppskattas det av familjerna som får det här?

Dem är överlyckliga! De pussar och kramar mig i dörren. Vissa är lite skygga och skäms litegrann, men jag brukar säga att de inte ska göra det.

Hon tycker att fler kommuner borde betala ut en extra peng inför jul, till barnfamiljer med försörjningsstöd.

– Barnen är hemma längre, de äter lunch- och middag hemma. Då vore det väl bra om de kunde ge lite extra till jul, säger Malin Jallow Murphy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.