Daniela Mattisson, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala kommun. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Så kontrolleras algblomningen: ”Ser gröna prickar”

Uppdaterad
Publicerad

Daniela Mattisson åker runt kommunens badplatser och kontrollerar vattnet. Vi möter upp henne vid en badplats som kommunen avråder människor att bada vid på grund av algblomning.

För den utomstående kan det möjligen se lite märkligt ut. Daniela Mattisson, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala kommun, vandrar längs med strandkanten och tar bilder på alger som hon sedan analyserar.

Hon befinner sig vid Sandviksbadet, utanför Björklinge – en av flera badplatser som kommunen avråder människor från att bada vid just nu. Orsaken är den rådande algblomningen.

– Algblomning uppstår när växtplankton förökar sig kraftigt, exempelvis vid kraftigt solljus, berättar Daniella Mattisson.

Hon menar att vi inte ser mer av detta naturliga fenomen än andra år, men att man ändå ska vara försiktig om man bestämmer sig för att bada på platser där kommunen har gått ut med en varning.

– Vi har fått in en rapport om att en hund har blivit dålig, söder om denna badplats. Den blev akut sjuk och fick ligga kvar över natten hos veterinär, berättar hon.

I klippet berättar hon om hälsoriskerna och vad kommunen ska göra nu.

Flera stränder i kommunen har drabbats av algblomning. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Här bör du inte bada

På grund av algblomning avråder kommunen från bad i:

  • Sandviksbadet (Långsjön)
  • Måviksbadet (sjön Vällen)
  • Borgardalsbadet (Lötsjön)
  • Fjällnorabadet (Trehörningen) 
  • Fjällnora naturistbad (Ramsen) 
  • Fjällnora hundbad (Trehörningen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.