Hon var Sveriges första kvinnliga universitetsstudent: ”Hade det inte lätt”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 150 år sedan Betty Pettersson skrevs in vid Uppsala universitet och därmed blev Sveriges första kvinnliga universitetsstudent. Här studerade hon språk och litteratur för att senare bli den första kvinnan att anställas som lärare vid en statlig skola. Men livet som förgrundsgestalt var inte enkelt. Första året var hon ensam med mer än 1 500 manliga studenter.

– Jag beundrar henne, jag tänker att hon var helt orädd, en pionjär, säger Ylva Åselius som är ättling till Betty Pettersson.

Som ensam kvinna har Betty Pettersson en rätt tuff tid vid universitetet, det menar Mikael Norrby som är besökskoordinator vid Uppsala universitet. Han ägnar sig mycket åt universitetets historia.

– Vi är många som har börjat forska på Betty och kommit fram till att man kommer en bit och sedan tar det stopp för det finns inte så mycket material, säger han.

Betty Pettersson föds i Visby och jobbar som lärare och guvernant i adelsfamiljer. 1871 blir hon den första svenska kvinnan att ta studenten innan hon året därpå med dispens  skrivs in vid Uppsala universitet. Hon blir den första kvinnan som tar en akademisk examen.

Minnet lever i familjen

Trots sina stora framgångar gjorde hon förvånansvärt små avtryck menar Mikael Norrby. Men i familjen har hennes arv levt vidare.

– Eftersom hon hade sådan kämparglöd och verkligen fick arbeta för sin position så har jag tänkt att kanske har det blivit nedärvt på något sätt, säger Ylva Åselius.

150-årsjubileet uppmärksammas bland annat med en liten utställning på Carolina Rediviva, ett större firande planeras senare i år.

I klippet: Hör mer om Betty Petterssons tid vid universitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.