Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om kollegornas reaktioner på Davids förslag om frivillig lönesänkning. Foto: Kristian Östlund

Sjuksköterskans drastiska förslag: ”Sänk min lön”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset räknar med en miljardförlust för 2023. Personalen uppmanas hjälpas åt för att spara pengar. Sjuksköterskan David Holmberg kom då med ett udda förslag: Att sänka sin egen lön.

– Vi har sedan haft diskussioner om en frivillig lönesänkning och det har varit intressant, säger David Holmberg.

När David Holmberg, som jobbar som specialistsjuksköterska på ortogeriatriska avdelningen på sjukhuset, kom att tänka på en frivillig lönesänkning så frågade han sin närmaste chef – som då meddelade att det inte var tillåtet. Därför ställde han en fråga på intranätet om varför det var så. Han fick aldrig något svar på frågan och beslutade sig då för att skriva en debattartikel i UNT

Diskussion om lönesänkning

Texten fick ett stort genomslag och den närmaste chefen på avdelningen tyckte att den var fint skriven. Flera kollegor började ifrågasätta idén om en lönesänkning. 

– Det har varit en intressant diskussion kring frivillig lönesänkning där några inte tycker att det borde vara tillåtet, säger David Holmberg.

Får sänkt lön 

Hans förslag innebär att han skulle få lika låg lön som den som har lägst lön på avdelningen. Vilket enligt David Holmberg förmodligen är en undersköterska. 

Svaret från chefen lät dröja men har nyligen kommit. I mejlet skriver chefen “vid nästa lönesamtal så kan jag sätta din lön lågt”. Det tolkar David Holmberg som att hans lön kommer att sänkas vid nästa löneförhandling.

I videon: ”Många kollegor undrar över hur jag tänkt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.