Viltolyckorna ökar överlag, och i Uppsala län är det mest rådjur som blir påkörda. Foto: TT

Höstmörker och halka – högsäsong för viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Med höstmörker och halt väglag i antågande så ökar riskerna för viltolyckor ute på vägarna. Och det finns enkla sätt att minska riskerna.

– Bilisterna måste sänka farten. Många har alldeles för bråttom, trots att man knappt sparar någon tid alls på att köra fort, säger Boris Karlqvist på Älgskadefondsföreningen.

Boris Karlqvist. Foto: SVT

Just nu åker han land och rike runt och uppmärksammar, tillsammans med polisen, bilsterna på att det är läge att ha extra koll ute på vägarna. Med sig har Boris Karlqvist en viltolyckssimulator, som ger bilisterna en chans att träna på en fejkad fara.

Typiska fel som bilister gör är att inte anpassa farten till förhållandena på vägen.

– Och handlar det om älg så ska man sikta på bakbenen, och håll dig i ditt eget körfält – svänger du över till andra sidan kan du kollidera med mötande trafik, säger Boris Karlqvist.

Håll rutorna rena

För att förebygga olyckor är det också viktigt att hålla lyktor och framruta fria från snö, is och smuts.

– Sikten är jätteviktig, förstås, säger Bo Karlqvist.

Viltolyckorna ute på vägarna ökar i stort, en förklaring tros vara att fler djur rör sig i skog och mark och en annan att bilisterna har alltmer bråttom.

Merparten är rådjur

I Uppsala län har omkring 1 700 olyckor anmält till polisen hittills i år. Av dem är 1 300 påkörda rådjur, cirka 200 vildsvin och omkring 100 älgolyckor.

När olyckan är framme ska polisen alltid kontaktas.

– Du ringer 112, och efter det är det viktigt att markera platsen så att vi vet var ett eftersök av det skadade djuret kan börja, säger polisinspektör Thomas Mineur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.