Enligt hovets informationschef gjorde det inget att prinsen duades. Foto: TT Montage: SVT

Hovet: Okej att dua kungligheterna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Uppsalas team kan andas ut. Att dua prins Daniel var inget som stred mot regelboken. – Det är inga problem, säger hovets informationchef Margareta Thorgren till Dagens Media.

”Varför tycker du att det är inspirerande? Vad är dina bästa tips? Vad svarade du studenterna?”

Duandet haglade över prinsen, som trots det utan problem delade med sig av sina bästa tips för att bli en framgångsrik företagare. Intervjun med SVT Nyheter Uppsala på Katedralskolan på onsdagen avslutades med att prins Daniel avslöjade att han firat valborgsmässoafton i Uppsala för ett antal år sedan.

Men att dua en svensk kunglighet är egentligen inga konstigheter.

 – Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt, säger Margareta Thorgren till Dagens Media.

En utmaning

Det var inte förrän efteråt som reporter och fotograf upptäckte att de båda råkat dua prinsen inte en – utan sammanlagt tolv gånger.

– Vi hann inte reflektera över saken eftersom det var stressigt på platsen, säger Sanna Karlsson, reporter.

Enligt Margareta Thorgren på informationsavdelningen vid hovet brukar man inte rätta reportrar som sluntit med tilltalet.

– Nej, det låter man vara. Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid. Hur man ska göra med tilltalet är däremot ofta den stora frågan vi får när journalister ska intervjua någon ur kungafamiljen. Då hjälper vi såklart till och ger rekommendationer. Men när det duas är det ingenting som vi kommenterar efteråt, säger hon till sajten dagensmedia.se.

Het diskussion i sociala medier

På Facebook lät kommentarerna inte vänta efter att SVT Nyheter Uppsala varit öppna med vad som hänt.

”Sanslöst ouppfostrat! Prinsen skall tituleras Eders Kunglig Höghet och inget annat”, uttrycker sig någon. Merparten av Uppsalaborna verkar dock sälla sig till hovets resonemang om att det är okej att tilltala en prins som vilken annan intervjuperson som helst.

”Kungligheter är vanliga människor som ska behandlas som vanliga människor. Du är helt perfekt!”, skriver en annan.

SVT Nyheter Uppsala har själv sökt hovets informationschef Margareta Thorgren utan framgång.

Vad tycker du om att reportrar duar kungligheter? Diskutera på vår Facebook-sida: SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.