Foto: SVT

Hovrätten ger besked om nätvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Ska övergrepp begångna via nätet kunna ses som våldtäkt? Ja, konstaterade Uppsala tingsrätt förra året och dömde en 41-årig man till tio års fängelse. Men domen överklagades, och under måndagen meddelar hovrätten sin syn på det principiellt viktiga fallet.

Via olika chattprogram förmådde mannen nära 30 flickor att under dödshot begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid. Tingsrätten dömde honom för grov våldtäkt mot barn i fyra fall.

Offren hade tvingats utföra sexuella handlingar med hundar, eller med ett annat yngre barn. Det var en unik dom – ingen har tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett över nätet.

Överklagades till hovrätten

Fem av åtalspunkterna rörande våldtäkt underkändes. Åklagarna ansåg att tröskeln för vad som räknades som våldtäkt var för hög och överklagade domen till hovrätten.

41-åringen själv har erkänt mycket av det han har åtalats för, men att jämställa övergreppen med våldtäkt är fel anser hans advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.