Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet för du forskaren Calle Rosengren berätta om fördelar och risk med coworking Foto: SVT

Tre frågor om: Därför vill fler arbeta på hubbar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer populärt att arbeta på distans, inte minst sedan pandemin. Och under de senaste åren har arbetshubbar skapats – och delvis ersatt den traditionella arbetsformen.

– Ur ett större perspektiv lovar detta gott för landsbygden när människor kan bo längre från städerna, men ändå jobba på ett välfungerande sätt, säger Calle Rosengren, arbetsmiljöforskare vid Lunds universitet, som också är aktuell med boken Grannskapskontoret som delvis bygger på iakttagelser från den egna forskningen.

I klippet: Hör Calle Rosengren berätta om varför coworking blivit populärt.

Det är ”arbets-hubbar”:

  • Ett nytt koncept där anställda oavsett företag kan hyra in sig för att arbeta på distans – utan att sitta hemma.
  • Förekommer framför allt på landsbygden då boende ofta har längre resor till ordinarie arbetsplatser.
  • Har skapats med förhoppning om att minska bilpendlingen, gynna det lokala arbetslivet och underlätta livspusslet för boende på orten.
  • Används ofta i kombination med termen ”co-working” vilket innebär att anställda från olika branscher och företag kommer samman och arbetar på en gemensam arbetsplats.

Källa: Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.