Arkivbild. Foto: TT

Hund död – misstänkt vargattack

Uppdaterad
Publicerad

En hund ska i dagarna ha dödats strax norr om Uppsala av vad Länsstyrelsen misstänker kan vara en varg. Myndigheten varnar nu tamdjursägare norr om Uppsala.

Tidningen Svensk jakt var först med att rapportera om att en hund ha dödats av vad Länsstyrelsen i Uppsala förmodar kan vara en varg. Attacken ska ha skett i helgen – norr om Uppsala.

– Vi besiktigade platsen för angreppet efter attacken nu i dagarna och det vi kan konstatera är att hunden troligtvis attackerats av ett större hunddjur, säger rovdjudshandläggaren Sebastian Olofsson vid Länsstyrelsen i Uppsala till SVT Nyheter Uppsala.

Misstänkt varg

Större hunddjur?

– Vi kan inte utesluta att det rör sig om en varg, men det kan även vara en annan hund till exempel.

Den nu döda hunden ska ha fått bitskador över rygg och nacke. Hunden ska ha tagits till djursjukhuset i Uppsala, men under tisdagen dött av sina skador. Länsstyrelsen var kort efter dödsfallet på plats för att besiktiga hunden – och ytterligare samla in information kring attacken.

Skogspromenad

Enligt Länsstyrelsen rör det sig inte om en jakthund, utan hund som varit med sin ägare ute på skogspromenad.

– Ägaren ska ha hört ljud från hunden när personen inte hade uppsikt över den. Väl framme så såg ägaren att hunden tagit skada av något.

I det aktuella området finns det i nuläget inget aktivt vargrevir. De närmast kända reviren som finns är Glamsen i Norduppland och Riala i Stockholm. Det finns även revir i Västmanland. Enligt Länsstyrelsen är det dock inte ovanligt att strövargar kan röra sig över stora områden, i exempelvis ett län.

– Vargar kan röra sig över stora områden. Det är inte ovanligt.

Varnar tamdjursägare

Länsstyrelsen uppmanar nu allmänhet att vara uppmärksam och gärna delge myndigheten med information och/eller observationer. Attacken ska ha skett i närheten av Vattholma, norr om Uppsala enligt Länsstyrelsen.

– Vi har gått ut med information som vi menar att alla tamdjursägare norr om Uppsala ska vara medvetna om. Att händelsen helt enkelt har inträffat.

Vad gör ni med den eventuella infon som kommer in?

– Vi kommer att bearbeta den och se om vi kan fastställa vad det rör sig om.

Skyddsjakt?

– För tidigt att säga. Det beror ju helt på vad som händer framöver.

Se över staket

Vad ska man göra då?

– Om man är hundägare så är det bra att ha sin hund i närheten vid promenader. Har man får eller liknande kan man se över sina stängsel och staket, säger Sebastian Olofsson.

Hur ska man agera?

– Det är ytterst ovanligt med rovdjursattacker, så rädd behöver man absolut inte vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.