Villkorslös relation. Rickard sitter tillsammans med Tibbe en solig dag på fjället. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hunden Tibbe räddade husse på fjället

Uppdaterad
Publicerad

Efter felsteget hängde Rickard Björklunds fotled ihop endast tack vare ligamenten.
Jaktturen i öde fjäll höll på att sluta i katastrof. Men hunden Tibbe vägrade att vika från Rickards sida.
”Han såg sin chans att rädda sin husse. Han kom upp och la sig längs min sida. Han höll mig varm.”

Det var i slutet av augusti som Rickard Björklund från Hallstavik var ute på jakt i fjällen, fem mil från bebyggelse, fyra mil söder om Sarek. Med sig, i vanlig ordning, var hunden Tibbe – en fyraårig vorsteh.

– Min jaktkamrat och jag delade på oss, han gick åt ett annat håll med sin hund, berättar Rickard Björklund.

På egen hand hände det som inte får hända. Rickard halkade på ett klippblock och bröt fotleden. På inte mindre än tre ställe, skulle det senare visa sig.

– Foten hängde i ligamenten, det var en fruktansvärd smärta.

Ropar på hjälp

Nära platsen där olyckan inträffar fanns både fors och vattenfall, vilket gjorde att Rickards rop på sin jaktkamrat inte nådde fram.

– Det första projektet var att samla ihop sig för att flytta mig från platsen. Det tog en timme att ta mig upp på en hög fjälltopp 30 meter bort.

Ett par timmar senare hittade jaktkamraten Rickard.

– Vi insåg snabbt att goda råd var dyra.

Tibbe är vorsteh-hund, som har fyllt fyra år. Foto: Privat

Satellittelefonen

Närmaste satellittelefon var långt bort. Närmare bestämt en 30 minuter lång båtfärd, tre kilometer vandring och ytterligare 30 minuter båtfärd.

– Vi hade en kort överläggning och helt felaktigt kom vi fram till att han skulle ta med sig bägge hundarna, säger Rickard Björklund.

Jaktkamraten tog sig ner till båten, cirka en kilometer bort. Men när han har valde att koppla loss Tibbe, medan båten börjat sin färd, då hade Tibbe redan gjort sitt val.

Tibbe hoppade ur båten, ner i vattnet, simmade in till land, och rusade upp till sin husse.

– Han såg sin chans att rädda sin husse. Han kom upp och la sig längs min sida, och där låg vi under min kompis ytterkläder. Han höll mig varm. Vi hade en oviss väntan framför oss.

”Hur skulle det sluta?”

Timmarna gick. En timme. Två. Tre. Fyra timmar.

– När skymningen kom började jag ge upp hoppet om att hjälp skulle komma. Tibbe låg längs sidan på mig, och vi huttrade och skakade. Jag undrade hur det här äventyret skulle sluta.

Då äntligen hördes helikoptern.

Efter svårigheter att nå platsen där Rickard och Tibbe befann sig lyckas räddningstjänsten till slut transportera både husse och hund till sjukhuset i Gällivare.

Rehabilitering under bevakning

I dag befinner sig naturälskaren Rickard Björklund åter uppe i fjällen, på kryckor. Och Tibbes räddningsinsats är fortfarande pågående.

– Han vill följa med mig hela tiden, som att han vill säga att ”det här grejar du inte utan mig”. Han blir upprörd om han inte får följa med.

Så medan husse tränar med kryckorna för att stärka upp foten, håller Tibbe koll på rehabiliteringen.

– Han är den klokaste hund jag vet, och vi har en otrolig kommunikation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer