Zimba, som blev 10 år, var av rasen Prazký krysarík eller Prague Ratter, en av världens minsta hundraser. Foto: Privat

Hunden Zimba bets ihjäl på hunddagis i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Zimba lämnades på hunddagis en morgon i förra veckan. Kort därpå avled Zimba. Han hade blivit ihjälbiten av en annan hund på hunddagiset.
– Jag skriker ”är han död”? berättar ägaren Mikéla.

På torsdagsmorgonen förra veckan lämnades Zimba på hunddagis i Uppsala. Det dröjde inte länge förrän Zimbas ägare fick ett telefonsamtal. Något hade hänt Zimba, som nu var på väg till djursjukhuset.

När Zimbas ägare Mikéla kom fram till djursjukhuset ligger han på en bänk med en filt över sig, berättar hon.

– Han tittar inte upp när jag kommer in i rummet så jag kommer ihåg att jag skriker ”är han död?” och tittar på personalen. De bara tittar ner i golvet och nickar.

Hon får veta att Zimba blivit ihjälbiten av en större hund, som ska ha varit under inskolning.

Kritisk mot hunddagiset

– Jag anser att man inte ska blanda stora och små hundar i samma rum, och definitivt inte släppa in en inskolningshund första veckan utan personal i ett rum med ett gäng småhundar.

Mikéla betonar att hon inte lägger någon skuld på den andra hundens ägare, utan att det är hunddagiset hon är kritisk mot. Hon anser att man bland annat borde ha en handlingsplan för hur liknande situationer ska hanteras, och menar att hon som hundägare inte fått tillräcklig information om hur verksamheten sköts.

– Vilka hundar finns i samma rum som min hund, har han någon bästis, vart ligger han när han vilar. Sådant som man gärna vill veta när man har en familjemedlem på dagis, oavsett om det är en människa eller en hund.

Sorgearbetet får vänta

Både hunddagiset och Zimbas ägare har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Uppsala län, som ännu inte hunnit börja utreda det hela.

Mikéla har också polisanmält händelsen, och även om hon just nu känner både förtvivlan och ilska sätter hon sorgearbetet på paus för att berätta om Zimbas öde i hopp om att något liknande aldrig ska inträffa igen.

– Jag vill att dessa verksamheter rycker upp sig och ser över sina rutiner. Och jag vill uppmärksamma andra hundägare som funderar på dagis att göra en bättre research än jag gjorde. Jag får sörja i lugn och ro när jag känner att jag gjort allt jag kan för att Zimba ska få upprättelse.

SVT Uppsala har sökt hunddagisets ansvariga för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer