Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyndet söder om Enköping var en dröm för Sven-Gunnar Broström som började leta efter hällristningar redan som ung.

Expertens unika fynd: 3 000 år gamla hällristningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal nya hällristningar har upptäckts söder om Enköping i ett av Sveriges mest hällristningstäta områden. Hällristningarna är ovanligt djupa och innehåller bland annat ett 60-tal skepp.

Under ett täcke av jord och sten dolde de sig för omvärlden när Sven Gunnar Broström, som har letat hällristningar i hela sitt liv, upptäckte dem.

– Att hitta sådana här hällristningar är något man drömmer om, säger Sven-Gunnar Broström, hällristningsexpert.

Totalt är det är ett 100-tal figurer inristade på en åkerholme söder om Enköping. Ett 60-tal inristade skepp ingår i fyndet och de utmärker sig genom att vara väldigt djupt ristade. Och enligt Sven-Gunnar Broström är hällristningsfyndet det största på omkring 100 år.

Vid strandkanten

Hällristningarna är runt 3 000 år gamla och ristades vid en tid då havsvattnet sträckte sig hit. Något som kan förklara att det är så många skepp inristade i berghällen.

– Den här åkerholmen var en strandkant under bronsåldern och här utanför for man med sina båtar och paddlade sina kanoter. Det fanns ju inga vägar och båten var deras kommunikationsmedel på den tiden, så den var viktig för bronsåldersmänniskorna, säger  Sven-Gunnar Broström.

Tätt med hällristningar i området

Platsen söder om Enköping är en av de rikaste på hällristningar Sverige. Nu ska hällristningarna dokumenteras, men kommer sedan troligen att täckas över, säger Jonas Svensson Hennius, arkeolog på länsstyrelsen i Uppsala.

– Dels så ligger hällristningarna i odlingslandskapet med åkergrödor runt om och dels är berget känsligt och kan vittra sönder.

Här hittades de omkring 100 hällristningarna. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.