Foto: TT

Hundratals ton kött sålt genom fusk

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ton utländskt kött kan ha sålts som svenskt kravmärkt kött i matbutiker över hela landet. Nu utreds ett gotländsk livsmedelsföretag för misstänkt köttfusk.

Köttet har sålts över hela landet enligt Aftonbladet. Bara i slutet på 2015 sålde det aktuella företaget 23 ton utländskt kött märkt som svenskt. Dessutom ska omkring 9 ton sålts som kravmärkt även fast det inte var det.

– Det blir hundratals ton på ett år och det är enorma kvantiteter. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen hos miljöförvaltningen i Stockholm till tidningen.

Köttet blandades ut

Det utländska köttet ska ha köpts in och blandats upp med det svenska. Dock menar ägarna att detta enbart är ett misstag. Till miljöförvaltningen bekräftar företagen att det finns oklarheter angående händelseförlopp och den köttmängd som sålts, men enligt dem beror detta på att man ”varit försumliga i rapportering och journalföring”.

Nu vill miljöförvaltningen i Stockholm förbjuda företagen från att sälja och producera livsmedel. Beslut kommer att tas på nästa sammanträde för miljö- och hälsoskyddsnämnden den 2 februari, skriver Aftonbladet.

Kan finnas överallt

Köttet från det gotländska företaget har främst sålts i former av färs eller styckdelar. Exakt var produkterna har tagit vägen vet dock ingen. Men klart är att företaget varit grossister åt både skolor, restauranger och livsmedelsbutiker – runt om i hela landet.

– Det kan ha hamnat överallt, säger Daniel Selin till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.