Cirka 18 000 kan testas för covid-19 veckan efter påsk i Stockholms län. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Hundratals vårdanställda smittade: ”Vet inte hur det kommit in”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 400 vårdanställda i Uppsala län har hittills testat positivt för covid-19. Det är drygt 14 procent av de över 2 700 som provtagits.

Det går att utläsa av statistik som offentliggjorts av Region Uppsala i dag. Av den går också att dra slutsatsen att en tredjedel av alla som hittills provtagits för misstänkt covid-19 i Uppsala län är vårdpersonal.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska det handla om drygt 300 positiva fall bland just vårdpersonal. 2 149 har provtagits.

– Det är som i samhället i övrigt – det finns en spridning och vi vet inte hur smittan kommit in och förts vidare. Men vi kanske kan komma att hitta ställen vi behöver jobba med när vi kommit längre i att analyser datan, säger Mikael Köhler, tf sjukvårdsdirektör.

”En killgissning”

Vad säger det här om hur spritt viruset är i Uppsala län?
– Nu blir det en ”killgissning”. Men kanske att vi ligger i paritet med Stockholm.

Vad kan ni använda informationen till?
– Vi vill kunna se om det finns speciella ställen i vården där vi måste gå in och göra åtgärder. Men vi har precis börjat samköra datan, kvalitetssäkra och analysera.

Hur jämnt fördelad är smittan över olika avdelningar på sjukhuset?

– Jag har inte sett de uppgifterna så kan inte kommentera det.

Det finns uppåt 6000 vårdanställda på Akademiska sjukhuset, så om drygt 300 hittills testats positiva handlar det om omkring 5 procent av det totala antalet vårdanställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer