Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Familjer som redan har det tufft får det såklart ännu värre när matpriserna ökar”, säger Heléne Roman Foto: Antonios Antoniadis

Hungrigare ungdomar på fritidsgårdar – matinköp ökar och utflykter uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar kommer hungriga till fritidsgårdarna i Uppsala kommun. Det vittnar flera verksamheter som SVT varit i kontakt med om. På KFUM Gottsunda fritidsgård har man därför börjat servera mat sex kvällar i veckan istället för en.

– Ingen ska behöva gå hungrig på vår fritidsgård, säger Heléne Roman, enhetschef KFUM Gottsunda.

Våren och försommaren brukar normalt sett vara lågsäsong för fritidsgården i Gottsunda. Varma och ljusa kvällar gör att ungdomarna umgås utomhus, istället för i lokalerna på Bandstolsvägen. Det har förändrats i takt med den nya ekonomiska verkligheten.

– Vi märkte snabbt när matpriserna ökade att våra ungdomar blev hungrigare. Därför serverar vi mat varje kväll vi har öppet. Det känns i hjärtat att se ungdomarna hungriga, säger Heléne Roman.

Får åka på färre utflykter

Konsekvensen blir att fritidsgårdarna får prioritera om sin budget. På KFUM Gottsunda innebär det att man gör färre kostsamma utflykter, som till exempelvis biobesök eller att åka på lasergame.

Ökad påfrestning

Maud Björnstedt, förbundssekreterare och kanslichef på Riksförbundet Sveriges fritidsgårdar om mötesplatser, är inte förvånad över situationen på flera fritidsgårdar i Uppsala och har fått liknande signaler.

– Jag pratade med en fritidsledare från en kommun i Mellansverige nyligen. Hon vittnade om en ökad påfrestning, och att det var jobbigt att se tydligare skillnader och ett ökat utanförskap.

Med tanke på det SVT har rapporterat om – kommer ni att agera på något sätt?

– Om många medlemmar, fritidsgårdar och ungdomar som organiserat sig i föreningar, ställs inför liknande problem får vi lyfta frågan. Samtidigt är det här här ett strukturellt fel – människor ska inte behöva be om mat på det här sättet. Kommunerna behöver lägga mer resurser på mötesplatser som är öppna när allt annat är stängt.

I klippet: Följ med till fritidsgården i Gottsunda och träffa en av ungdomarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet