Hur äter man klimatsmart? Kolla här!

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av jordens växthusgasutsläpp kommer från mat, så visst spelar det roll vad du väljer i livsmedelsbutiken. Forskarnas bästa råd är att välja grön- och rotsaker som växer nära och se över vilken typ av kött du äter.

I klippen ovan kan du se Line Gordon, hållbarhetsforskare och chef för Stockholms Resilience Center, resonera kring olika livsmedels klimatpåverkan.

Här är några av hennes tips för hur du kan tänka när du väljer livsmedel:

  • Kött-, ägg- och mjölkproduktion gör av med 70 procent av all jordbruksmark globalt och står för omkring 25 procent av alla växthusgaser. Men om du väljer naturbetat kött från svenska gårdar hjälper du till att hålla landskapet öppet och gynnar biologisk mångfald.
  • Grönsaker som fraktas med skepp kan vara bättre än att odla under fel säsong i växthus nära.
  • Undvik fisk och skaldjur som har trålats eftersom trålarna drar upp havsbotten och släpper ut växthusgaser.
  • När det gäller kolhydrater är det bäst att välja närproducerat.

 I klippet ovan ser du en bit ur programmet ”Bästa dieten” som finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.